vervolg-nieuws

Jongeren portretteren Ouderen 2019

Al vele jaren organiseert het Nationaal Ouderenfonds de actie 'Jongeren portretteren Ouderen' en wij ondersteunen dit initiatief van harte. Ruim 5.000 basisschoolleerlingen hebben hieraan meegedaan en hebben een oudere geportretteerd. Op de site van het Nationaal Ouderenfondsrenfonds kunt u alle portretten die ingestuurd zijn bewonderen. Voor de winnaar van de onderbouw, middenbouw en bovenbouw hebben wij een uitstapje ter beschikking gesteld voor de hele klas, samen met de geportretteerde ouderen.
Winnaars 2019

Winnaar bovenbouw

Liv uit groep 7
Baisschool St. Stephanus - Bornerbroek

Liv groep 7 300x300

Winnaar middenbouw
Paulos uit groep 6
RKBS De Bronckhorst - Noordwijk

Paulos groep 6 300x300

Winnaar onderbouw
Hiab uit groep 3
Kind Centrum Noord - Delfzijl

Hiab groep 3 300x300

Wij feliciteren alle winnaars van harte en wensen hen een heel gezellig uitstapje toe samen met de geportretteerde ouderen!


Kerstactie 2019

Deze Kerst zijn er ruim 20.000 pakketten verspreid onder ouderen. Leerlingen van basisscholen hebben de pakketjes persoonlijk uitgedeeld aan bewoners van nabijgelegen verzorgingshuizen en aan ouderen in hun privé-omgeving. Vrijwilligers van de Zonnebloem hebben de kerstattentie thuisgebracht bij zelfstandig wonende ouderen. Ook zijn er ruim 5.000 pakketten uitgedeeld aan families met kinderen die wij iets extra’s gunnen.

25.000 pakketjes betekenen 25.000 geluksmomenten ❤️ 

Op de foto een 100-jarige gast van Zonnebloem Amsterdam-Noord
Kerst2019

Jongeren portretteren Ouderen

Al vele jaren organiseert het Nationaal Ouderenfonds de actie 'Jongeren portretteren Ouderen' en wij ondersteunen dit initiatief van harte. Ruim 5.000 basisschoolleerlingen hebben hieraan meegedaan en hebben een oudere geportretteerd. Op de site van het Nationaal Ouderenfonds staan alle portretten die ingestuurd zijn afgebeeld. Wat een leuke, mooie portretten zijn er weer geschilderd! Voor de winnaar van de onderbouw, middenbouw en bovenbouw hebben wij een uitstapje ter beschikking gesteld voor de hele klas, samen met de geportretteerde ouderen.

Prijswinnaars 2018

Onderbouw
Bervin Kurt, 7 jaar, groep 3
Bredeschool de Egelantier - Soest
Winnaaronderbouw2018
Middenbouw
Sten Bex, 10 jaar, groep 6
Jenaplanschool de Klink - Grathem

Winnaarmiddenbouw2018

Bovenbouw
Valerie van Engelen, 11 jaar, groep 7
PCOB het Beekdal, Chaam
Winnaarbovenbouw2018
Wij feliciteren alle prijswinnaars en wensen hen een heel gezellig uitstapje toe, samen met de geportretteerde ouderen!

Kerstactie 2018

Deze kerst hebben wij ruim 20.000 kerstpakketten verspreid in Nederland. Een groot deel hiervan werd door vrijwilligers van de Zonnebloem persoonlijk uitgedeeld aan thuiswonende ouderen. Ook heel veel leerlingen hebben weer pakketjes langsgebracht in een nabijgelegen verzorgingshuis. Het bungelbeentje in het kerstpakket blijkt bij velen favoriet. Welk bungelbeentje zat er dit jaar in het pakketje? Wij ontvingen dit jaar weer heel veel mooie, warme reacties op de bezoekjes en de pakketjes. Wat fijn om te weten dat een bezoekje van een vrijwilliger of leerling zo waardevol is en gewaardeerd wordt.

Bungelbeentjes2018.jpg

Paasactie 2018

Basisschoolleerlingen en vrijwilligers van lokale Zonnebloemafdeligen gingen massaal op pad met een paaspakketje om bij ouderen langs te gaan. In totaal hebben 16.500 ouderen een vrolijk bezoekje gehad. Dit zijn 16.500 betekenisvolle ontmoetingen.

Enkele reacties:
"Gisteren kwamen onze buurmeisjes van 8 en 4 jaar oud samen met hun moeder aan de deur om een paasgroet en pakketje te brengen. Het was voor ouderen, en daar wij 86 en 81 jaar zijn hadden zij ons uitgekozen. Wij waren puur verrast!"

"Goh, ik ben niet gewend dat ik iets krijg.. dus ik stond eens met mijn  mond vol tanden. Dus hartelijk bedankt voor al die lekkernijen! Maar ook voor de aandacht die het brengt!!"

"Alweer werden wij verblijd met een pakket, deze keer Vrolijk Pasen. Heel erg bedankt want we zijn heel blij en verrast met de inhoud. Onze Paasdagen kunnen niet meer stuk. En het werd weer gebracht door lieve schoolkinderen, zo leuk!"

 

 

Basisschoolleerlingen schilderen prachtige portretten van ouderen!

Ook dit jaar organiseerden het Nationaal Ouderenfonds samen met ons de activiteit 'Jongeren portretteren Ouderen'. Met deze actie brengen wij jong en oud met elkaar in contact. Veel basisschoolleerlingen hebben hun uiterste best gedaan om een portret te schilderen van een oudere. Wat is dat weer goed gelukt! Hierbij een aantal portretten:

tim1-34yy9xi5lv0qppi43hbls0.jpgdoc09399920171011125859_001-34tkrqzu6cx1wjrvysx2ps.jpgtjaila-34yya41dd2qj88bg4ixp8g.jpg vera-34ygjh3zf0fb7m478b30g0.jpg groep2galjoen2017-2018040-34tfgz07xqo2wveqdrcwsg.jpg ryanne-34ygkiffbwq8m0t4mkzr40.jpg

En de winnende portretten van 2017/2018 zijn:

Onderbouw: Groep 1/2b van basisschool De Zonnewijzer uit Roermond
09e28df7-3b9f-4201-a968-72e8d5178fa0.jpg

Middenbouw: Lina en Khadya uit groep 5a van basisschool As-Soeffah uit Amsterdam Zuidoost

20171108_154005-34z78ukpjoz3e220cmgao0.jpg  20171108_155831-34z79jkuzx1kfpli008s1s.jpg

Bovenbouw: Rijk Kool uit groep 8 van de Noordwijkse basisschool uit Noordwijk

foto1pascalle-353dhq9fusn45stiu10kcg.jpg

De leerlingen hebben met deze prachtige portretten een schoolreisje gewonnen voor de hele klas, samen met de ouderen!Zomerhartenwensenactie 2017

Tijdens de zomerperiode zijn er weer vele hartenwensen van ouderen in vervulling gegaan. Scholieren, vrijwilligers en medewerkers van verzorgingshuizen zijn in gesprek gegaan met ouderen om te vragen naar hun specifieke wens. Het is mooi om te ervaren dat vaak een simpele, eenvoudige wens nog van grote waarde kan zijn. De persoonlijke, een-op-een aandacht is hierbij uitgangspunt. Een dag om nooit te vergeten!

Paasactie 2017

Honderden basisschoolleerlingen en vrijwilligers van diverse Zonnebloemafdelingen gingen vlak voor Pasen op pad om ouderen een vrolijk bezoekje te brengen. Een prachtig moment om jong en oud met elkaar in contact te brengen. Er vonden vele gezellige ontmoetingen plaats; knutselen, samen een Paasontbijtje nuttigen een Paasbingo, zingen.. wat een feest!

- Een beetje aandacht voor elkaar doet zoveel goed! -

Jongeren Portretteren Ouderen 2016

Ook deze editie hebben weer vele basisschoolleerlingen meegedaan aan de actie 'Jongeren Portretteren Ouderen' dat wij samen met het Ouderenfonds organiseren. Het resultaat is elk jaar weer verbluffend. Wat zijn kinderen toch creatief en wat een talent! Hierbij een aantal portretten:

      

De drie prijswinnaars zijn:
Kirsten in het Hout (7) van CBS Groen van Prinsterer uit Nieuwe Pekela
 

Salma Tichattibin (8) van de Anne Frankschool uit Utrecht


Jasemin Inci (11) van de Brede School Delfzijl Noord

Van harte gefeliciteerd prijswinnaars, jullie hebben prachtige portretten gemaakt!


Kerstactie 2016

Vele vrijwilligers van Zonnebloemafdelingen, kinderen van basisscholen en medewerkers van verzorgingshuizen zijn in de maand december weer op stap gegaan om in totaal 18.000 kerstpakketten te bezorgen bij ouderen. Jong en oud speelden samen spelletjes, zongen kerstliedjes of knutselde kerstversiering met elkaar. Kerst is een periode van samenzijn, warmte en liefde voor elkaar. Uit de vele reacties die we mochten ontvangen op onze kerstactie kunnen we opmaken dat de kerstpakketten goed terecht zijn gekomen. Enkele reacties:
"Het kerstpakket bracht mij vreugde en verdriet. Mijn vrouw is er helaas niet meer, maar het kerstpakket bracht toch wat vreugde"
"Een jongetje uit de straat kwam mij verrassen met het kerstpakket. Ik vond het heel erg leuk. Veel dank!"
"Hartelijk dank voor alle mooie dingen die we mee mochten maken"
"Wat doen jullie toch mooi werk. Vooral als je oud wordt (87) waardeer je zoiets heel goed dat er mensen zijn die je zo verwennen"
"Wat een enig kerstmannetje zat er weer bij. Hij staat in de kamer zodat ik er steeds met plezier naar kan kijken"

Kerstkaarten 2016

 

Extra aandacht

We kijken terug op een geslaagde Herfstactie! De afgelopen weken organiseerden vrijwilligers van de Zonnebloem extra activiteiten voor ouderen en deden veel scholieren iets gezelligs met bewoners van een verzorgingshuis in hun buurt. Naast groepsactiviteiten besteedden enkele Zonnebloemafdelingen in het kader van onze jaarlijkse Herfstactie ook een-op-een aandacht aan de extreem eenzame ouderen in hun omgeving.

Kom erbij!
Het merendeel van de activiteiten vond plaats tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van Coalitie Erbij. Het thema van de week was 'Kom erbij!' 

Er zijn ouderen die niemand meer ontmoeten, niet aan groepsactiviteiten kunnen deelnemen noch zelfstandig naar buiten kunnen of willen. Door gerichte extra aandacht en letterlijk mensen uit te nodigen 'erbij te komen' worden ze geholpen bij het vergroten van het sociale netwerk.

Uit de vele reacties die we kregen blijkt dat men veel plezier heeft gehad met elkaar. ‘Waarom een jaar wachten om er een vervolg aan te geven?’, schreef een vrijwilliger ons enthousiast. ‘De datum voor het volgende avondje is al geprikt!’

knutselen herfstactie 2016BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Sportieve uitstapjes Friendship Sports Centre

In 2016 hebben ruim 400 ouderen van diverse Zonnebloemafdelingen en verzorgingshuizen uit regio Amsterdam een bezoek gebracht het Friendship Sports Centre in Amsterdam. Onder deskundige begeleiding hebben ouderen daar deelgenomen aan diverse activiteiten, zoals jeu de boules (boccia), zwemmen en zit-volleybal. De faciliteiten zijn speciaal afgestemd op mensen met een beperking waardoor het ook heel toegankelijk is voor ouderen. Het zwemmen is een geliefd onderdeel. Het bad beschikt over een verstelbare bodem, heeft een aangename temperatuur en is ook gemakkelijk toegankelijk met een rolstoel. De reacties zijn hartverwarmend: "Wat heerlijk om na zoveel jaar weer eens te kunnen zwemmen" . Net zo mooi zijn de enthousiaste reacties na het sporten in de zaal: "Het is lang geleden dat ik mezelf zo heb horen lachen". Na afloop van het sporten kreeg iedereen nog een heerlijke lunch aangeboden.

In 2017 bieden we wederom Zonnebloemafdelingen en verzorgingshuizen in de buurt van het Friendship Sports Centre een sportief uitstapje aan. Het is mooi om te zien dat we met dit sportieve uitstapje ouderen een gezellige dag kunnen bezorgen, wat tevens bijdraagt aan hun vitaliteit.  

Riki Stichting Friendship Sports Centre 
 IMG 5074    Foto De Marke Bergen

BewarenBewarenBewaren

Je liefste wens delen

Het is voor ieder mens bijzonder om gevraagd te worden naar wat men het liefst nog zou willen, om hierover te kunnen vertellen aan iemand die luistert. Daarom gaan scholieren, familieleden en vrijwilligers in gesprek met ouderen als start van onze Zomerhartenwensenactie.
De verzorgingshuizen en Zonnebloemafdelingen kiezen vervolgens de komende tijd 10 of meer persoonlijke wensen uit die deze zomer vervuld zullen worden.

zomerhartenwensen 2016 website
Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool de Pijlstaart en ouderen van zorgcentrum Zuiderhof in Vinkeveen

- 10 mei 2016 -

Vrolijke paasgroet

Scholieren van basisscholen en vrijwilligers van de Zonnebloem bezochten de afgelopen dagen ruim 16.000 ouderen om een pakketje met wat lekkers te brengen. Veel ouderen genieten sinds 2007 van deze bijzondere paastraditie van de Riki Stichting.

Zonnebloemvrijwilligers bezochten ouderen thuis en de kinderen gingen naar verzorgingshuizen om paaspakketjes rond te brengen bij bewoners en samen iets in het thema Pasen te doen. In Ouderkerk volgden kinderen van basisschool 't Kofschip bijvoorbeeld met de bewoners van Theresia een Pasen-muziekles en in Groningen maakten de leerlingen van het Gomaruscollege paasdoosjes met cliënten van De Es. Op andere plaatsen droegen kinderen gedichten voor, genoten oud en jong gezamenlijk van een paasontbijt en versierden kinderen de recreatieruimte met zelfgeknutselde paasslingers.

Betekenisvolle ontmoetingen waarbij jong en oud elkaar beter hebben leren kennen.

- 30 maart 2016 -

Mooiste portretten

Er waren zoveel prachtige portretten dat het kiezen van de winnaars nog een behoorlijk lastige klus was. We hebben drie zeer getalenteerde
winnaars gekozen: Dima (9 jaar), Evy (5 jaar) en Vera (11 jaar) hebben de mooiste portretten van ouderen gemaakt.

Voor deze actie, die we samen met het Ouderenfonds organiseren, hebben honderden kinderen dit najaar een portret gemaakt van een
oudere. De drie winnaars mogen met hun klas én de geportretteerde ouderen op ‘schoolreisje’. Zo kunnen ze het gezellige contact dat tijdens het schilderen is ontstaan nog een vervolg geven tijdens een gezamenlijk dagje uit.

Onderneem jij wel eens iets met een oudere uit je omgeving, een wandeling, een bezoekje aan de markt of een echt dagje uit? Het is betekenisvol om samen dingen te doen en je helpt bovendien eenzaamheid te verminderen en voorkomen .

Persoonlijke, herhaalde aandacht draagt structureel bij aan het verminderen en voorkomen van eenzaamheid en dus aan het verbeteren van het welbevinden. Daar zetten wij ons graag voor in.

Portretten Anne Frankschool site
- 8 maart 2016 -

Blij met de aandacht

Honderden kaarten kregen we naar aanleiding van de Kerstactie waarbij in de dagen voor Kerst kinderen en vrijwilligers een kerstpakket brachten bij ouderen en families die een extraatje kunnen gebruiken.

Blij zijn de afzenders van de kaartjes met de aandacht, zo blijkt uit de bedankjes. En wij zijn blij dat we het mogelijk hebben kunnen maken.

kerstpakketjes 2015 2
- 7 februari 2016 - 

Herfstactie: in contact met elkaar

Samen wat gaan eten, een spelletjesavond, kinderen die bewoners van een verzorgingshuis portretteren: bij de Herfstactie organiseren verzorgingshuizen, scholen en Zonnebloemafdelingen allerlei activiteiten om mensen die zich wel eens eenzaam of alleen voelen met elkaar in contact te brengen.

In Weesp nam de Zonnebloem een groep ouderen mee uit eten. Journalist Marieke van Veen van WeesperNieuws ging mee en sprak met de 87-jarige mevrouw Van Bruggen over haar eenzaamheid. Dit resulteerde in een ontroerend inkijkje in haar leven: "Je doet er niets aan, je moet doorgaan. Iedereen krijgt ermee te maken," vertelt mevrouw Van Bruggen over het alleen zijn en het taboe van eenzaamheid. 

mevrouw van bruggen klein
- 15 oktober 2015 -

Praten over je liefste wens

Het is voor ieder mens bijzonder om gevraagd te worden naar wat men het liefste nog zou willen doen. Daarom gingen kinderen, familie en vrijwilligers in gesprek met ouderen als onderdeel van onze Zomerhartenwensenactie.

In Amsterdam Zuidoost bijvoorbeeld waar tijdens een familieavond in woonzorgcentrum De Venser een hartenwensentent bemand werd door de kinderen van De Polsstok. Of in Arnhem waar bewoners van De Paasberg samen met kinderen van BSO De Boomhut gekleurde harten maakten met wensen en die in een grote wensboom hingen in de centrale hal.

Een deel van de wensen wordt deze zomer vervuld.

Zomerhartenwens oudere Zuiderhof Riki Stichting 2015
- 18 juni 2015 - 

Portretten

Dit jaar organiseerden wij voor de vijfde keer de actie Jongeren portretteren Ouderen, samen met het Nationaal Ouderenfonds. Op 12 maart werden de prijswinnaars bekend gemaakt: Armando (11 jaar) van de Anne Frankschool in Utrecht en Britt (8 jaar) van de Rank in Aadorp. Zij wonnen samen met de klas en de geportretteerde ouderen een schoolreis naar keuze.

Sanne Wallis de Vries, van de bekende kinderfilm Mees Kees, reikte de prijs uit in Utrecht. Armando’s portret is met veel detail geschilderd in warme kleuren zoals goud, donkerrood en grijs. Britt maakte een vrolijk portret. Het contact dat de kinderen met de geportretteerden hadden is prachtig weergegeven in beide schilderijen.

Bijna 3.000 leerlingen van scholen uit het hele land hebben meegedaan: dat zijn 3.000 aandachtsvolle ontmoetingen.

Uitreiking-sanne-wallis-de-vries-jongeren-portretteren
- 25 maart 2015 -

19.190 kerstpakketten

Ieder jaar zijn we de weken voor kerst heel erg druk. Samen met vrijwilligers van de Zonnebloem, schoolkinderen, medewerkers van verzorgingshuizen en andere betrokkenen zorgen we dan dat alle kerstpakketten uitgereikt worden aan ouderen en families. Er worden kerstactiviteiten georganiseerd waarbij kinderen met ouderen zingen, knutselen en gezellig praten. Bijzondere momenten die door oud en jong enorm gewaardeerd worden, zo blijkt uit de honderden kaarten, brieven, e-mails en foto's die we weer kregen.

Riki Stichting Kerstpakket 15122014-5
Riki Stichting Kerstpakket 15122014-26
- 15 januari 2015 -

Verrassing in Ter Aar

In Ter Aar vonden ouderen eind oktober een uitnodiging in de bus voor een heerlijk etentje, geheel verzorgd en betaald.

De prachtige uitnodigingen waren gemaakt door de kinderen van basisschool de Vosseschans. Het etentje was in dorpsrestaurant De Vlinder. De ouderen werden opgehaald door leden van de Rotary en in het restaurant was er, samen met de kinderen, ook nog een bingo.

Het AD schreef een enthousiast artikel over de actie.

image-2
- 6 november 2014 -

Terugblik zomer 2014

Zoveel wensen en nog meer bijzondere contactmomenten. Deze zomer gingen tientallen ouderen samen met iemand op pad om hun hartenwens te vervullen. Terug naar het dorp of de stad waar ze vandaan kwamen, nog eens varen, een dag je op de camping, de markt of naar het strand: bijzondere wensen die tegelijk zo gewoon zijn. Hier een kleine selectie van de foto's...

2014-09-17-harmonieorkest-huizen-website
Foto: Bob Awick

2014-09-17-camping-website

2014-09-12-zomerhartenwens-markt-website

2014-09-17-Zuidlaren-berendbotje-website

2014-09-12-zomerhartenwens-molen-website

zomerhartenwens-dorp-en-strand-website
- 22 september 2014 -

Friendship Sports Centre

“Onze missie is het leven van mensen met een beperking verrijken door sport in een unieke en stimulerende omgeving.” (Bron: Website Friendship Sports Centre)

Het Amsterdamse Friendship Sports Centre met daarin gevestigd de organisatie Only Friends was 15 jaar geleden het eerste sport- en spelcentrum ter wereld voor kinderen met een beperking. Het centrum beschikt over sportfaciliteiten specifiek voor mensen met een beperking en ouderen. Ook is er een schitterend zwambad met een verstelbare bodem, een tillift en extra verwarmd water.

Ouderen
Voor ouderen heeft deze prachtige sportclub een afdeling opgezet onder de naam 'Older Friends'. Elke vrijdagochtend wordt er gesport en wordt de training afgesloten met een koffietafel. Fit en zelfredzaam blijven zijn belangrijke doelen; gezelligheid en aanspraak ook! 'Samen zijn' is daarom het motto van Older Friends. Wij hebben het programma financieel geadopteerd.

2014 08 21 ronald mcdonaldbreed

Ook geven wij bewoners van verzorgingshuizen in de omgeving van het Friendship Sports Centre de gelegenheid om middels een geheel verzorgd uitje kennis te maken met het complex tijdens een gezellige en sportieve ochtend die helemaal naar de individuele wensen van de ouderen wordt ingevuld. Gecertificeerde instructeurs begeleiden de ouderen. Voor koffie met wat lekkers, lunch en zelfs badlakens wordt gezorgd.

FSC De Klinker

Kinderen
Kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking en ouderen kunnen samen sporten bij deze bijzondere sportclub. Misschien nog wel belangrijker dan het sporten zijn de gezelligheid, de aanspraak en de aandacht. Daarom zijn ook valide vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen meer dan welkom. Wij leverden een bijdrage aan de activiteitenruimte en de computer- en speelhoek.BewarenBewarenBewarenBewaren

Zomer

Het is zomer. Juist wanneer familie en vrienden op vakantie gaan voelen ouderen zich soms eenzaam. Daarom organiseren wij al jaren de Zomerhartenwensen-actie. Per verzorgingshuis vervullen we samen met Zonnebloem-vrijwilligers 10 wensen van ouderen.

Bij een aantal verzorgingshuizen praten kinderen van ‘onze’ basisscholen met de bewoners over hun hartenwensen (en die van henzelf). Bijvoorbeeld tijdens een gezellige activiteit zoals in Groningen, in het Menno Lutter, waar kinderen van de Boerhaave-school voor een verwenmiddag langskwamen.

Voor sommigen is de wens heel groot en de gedachte dat deze vervuld wordt erg bijzonder. ‘De heer Peeters droomt er zelfs van ’s nachts. Hij wordt deze maand 98 en is sinds 1940 niet meer in de Schilderswijk geweest’, schrijft een vrijwilliger. Ook leuk is de wens van 2 oudere heren om een mannendag doen, mét bezoek aan een voetbalstadion.

zomerhartenwens-website-455

Schoolplein14

De Van Hasseltschool in Hilversum is de eerste van de 9 'Rikischolen' die een Schoolplein14 krijgen.

Schoolplein14 is een project van de Johan Cruyff Foundation en heeft als doel leerlingen uit te dagen en te stimuleren om met elkaar te spelen, te bewegen en te sporten. Met een paar kleine aanpassingen creëer je schoolpleinen waar leerlingen worden uitgedaagd om samen te spelen en te sporten. En het gaat om meer dan bewegen. Het nummer 14 heeft betrekking op de 14 spelregels die door Johan Cruyff zijn opgesteld als leidraad om met elkaar te spelen en te sporten. Ze gaan over op een respectvolle manier met elkaar omgaan, omgaan met emoties, het nakomen van regels en het tegengaan van pestgedrag.

Via onze acties hebben wij veel contact met een grote groep basisscholen. Bij 9 van hen realiseren we de komende tijd samen een Schoolplein14. (17-06-2014)

2014-06-schoolplein14-455


vv